طرز تهیه شامی ترش گیاهی و بدون گوشت به 2 روش ساده و خوشمزه
به گزارش وبلاگ هیچکس، شامی ترش گیاهی گیلانی یک سبک درست کردن شامی ترش سنتی گیلانی است. اگر سوال شما هم این است که غذای بدون گوشت چی درست کنم؟ یا اگر گیاهخوار هستید و ممنوعیت خوردن انواع گوشت را دارید، یا گوشت چرخ کرده در دسترس ندارید، می توانید ترشه شامی گیلانی گیاهی با سویا یا با حبوبات را درست کنید. این نسخه از طرز تهیه شامی گیلانی، هم خوشمزه و هم بسیار مغذی است. در این مقاله از در 2 مدل طرز تهیه شامی ترش گیاهی با سویا و حبوبات و نکات تهیه آن را به شما آموزش خواهیم داد.
مواد لازم برای تهیه شامی ترش با سویا (برای 4 نفر)
مواد اولیه | میزان مورد نیاز |
سویا | 350 تا 400 گرم |
سیب زمینی | 1 عدد بزرگ |
تخم مرغ | 1 عدد |
پیاز (برای پیاز داغ) | 2 عدد میانه |
سیر | 2 حبه |
سبزی معطر تازه (گشنیز، جعفری، نعناع، ریحان و مرزه) | 1 قاشق غذاخوری خرد شده |
سبزی معطر شمالی (چوچاق، خالواش، انار بیجه) | 1 قاشق غذاخوری خرد شده |
آرد گندم یا آرد نخودچی | 1 قاشق غذاخوری |
رب انار (ترش یا ملس) | 1 قاشق غذاخوری |
رب گوجه فرنگی | 2 قاشق غذاخوری |
آب جوش | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
آبغوره یا آب نارنج | به میزان دلخواه |
سیب زمینی خلالی، برنج یا نان | برای سرو شامی ترش |
زردچوبه، نمک و فلفل سیاه | به میزان دلخواه |
مدت زمان آماده سازی مواد: 1 تا 2 ساعت
مدت زمان مورد نیاز برای پخت شامی ترش گیاهی با سویا: 45 دقیقه
مراحل طرز تهیه ترش شامی گیاهی با سویا
روش تهیه شامی ترش گیاهی مشابه است، فقط باید برخی نکات آماده سازی و پخت سویا را رعایت کنید. در ادامه مراحل طرز تهیه شامی ترش یا به قول گیلانی ها تورشه آب با سویا را دنبال کنید.
مرحله اول: سویا را آماده کنید
در ابتدا برای درست کردن ترشه شامی گیلانی به روش گیاهی، سویاها را در یک کاسه بریزید و روی آنها آب سرد یا ولرم بگیرید. اجازه دهید سویاها حداقل به مدت 15 تا 30 دقیقه خیس بخورند و نرم شوند. سویاها بعد از خیس خوردن، آب را جذب کرده و پف می کنند. هر چه بیشتر سویاها را بخیسانید، بهتر است و نفخ سویاها هم گرفته می شود.
در صورت تمایل می توانید سویا را از فروشگاه های به روش های و اینترنتی خریداری کنید.
مرحله دوم: سبزی ها را آماده کنید
در فاصله ای که سویاها آماده می شوند، سبزی های معطر را بشویید و در آبکش بریزید تا آب اضافی آنها گرفته شود. سپس سبزی ها را ریز و ساطوری خرد کنید. هر کدام از سبزی های معطر را ندارید، می توانید از دستور تهیه شامی ترش، حذف کنید. حتی اگر سبزی معطر تازه ندارید، می توانید به مایه شامی ترش، به میزان دلخواه کمی سبزی خشک اضافه کنید.
برای تهیه انواع سبزی معطر خشک می توانید از فروشگاه های به روش های حضوری و اینترنتی اقدام کنید.
مرحله سوم: سویاها را چرخ کنید
در ادامه، بعد از اینکه سویاها کاملا خیس خورده و نرم شدند و داخل آنها دیگر سفت نبود، سویاها را در آبکش بریزید. آنها را با دست یا با ته لیوان، فشار دهید تا آب داخل سویاها بیرون بیاید. سپس سویاهای آب گرفته شده را در چرخ گوشت بریزید و 2 بار آنها را چرخ کنید تا کاملا ریز شوند. سویاهای چرخ شده را در یک کاسه بریزید و سبزی های معطر ساطوری شده را به آنها اضافه کنید.
مرحله چهارم: مایه شامی ترش گیاهی را درست کنید
در این مرحله، سیب زمینی را پوست بگیرید، رنده کنید و آب آن را بگیرید. یکی از پیازها هم را پوست بگیرید و رنده کنید. بعد پیاز را با دست بفشارید تا آب آن گرفته شود. سیر را هم رنده کنید. سیب زمینی، سیر و پیاز رنده شده را به کاسه اضافه کنید. تخم مرغ را در یک کاسه جدا بشکنید و با چنگال هم بزنید تا زرده و سفیده آن مخلوط شود و کف کند. این کار به پف دار شدن شامی کمک می کند.
می توانید تخم مرغ را به روش های حضوری و اینترنتی از فروشگاه های خریداری کنید.
مرحله پنجم: مایه شامی را استراحت دهید
در آخر، آرد نخودچی یا آرد گندم، زردچوبه، نمک و فلفل سیاه را اضافه کنید و همه مواد را با هم ورز دهید تا کاملا با هم مخلوط شوند و انسجام کافی پیدا کنند. اگر مایه شامی ترش، هنوز به میزان کافی سفت نبود، کمی آرد دیگر اضافه کنید. بعد روی ظرف را بپوشانید و در یخچال بگذارید تا به مدت 1 ساعت استراحت کند.
می توانید انواع آرد مثل آرد نخودچی و آرد گندم و انواع ادویه غذا شامل زردچوبه، نمک و فلفل سیاه را به روش های حضوری و اینترنتی از فروشگاه های خریداری کنید.
مرحله ششم: سس شامی ترش را درست کنید
در مدتی که مایه شامی در حال استراحت است، یک پیاز به جای مانده را پوست بگیرید و به صورت نگینی ریز یا خلالی باریک خرد کنید. در یک تابه میزانی روغن بریزید و روی حرارت بگذارید تا داغ شود. سپس پیازها را در تابه بریزید و مدام تفت دهید تا کاملا سبک و طلایی شوند. کمی زردچوبه و فلفل سیاه اضافه کنید و چند ثانیه تفت دهید تا طعم خام آنها گرفته شود.
در صورت تمایل می توانید پیاز داغ منجمد را به روش های حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می توانید خریداری کنید.
مرحله هفتم: رب گوجه و رب انار را اضافه کنید
رب گوجه () را در تابه بریزید و تفت دهید تا رنگ باز کند. در این مدت، حرارت را کم کنید تا رب گوجه فرنگی نسوزند. رب انار () را با آب جوش مخلوط کنید تا رقیق شود. سپس به تابه اضافه کرده و صبر کنید تا سس قوام پیدا کند.
رب گوجه فرنگی و رب انار را به روش های حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می توانید خریداری کنید.
مرحله هشتم: ترش شامی گیاهی را سرخ کنید
در فاصله ای که سس آماده می شود، مایه شامی ترش را که استراحت کرده است، از یخچال بیرون بیاورید. در یک تابه میزانی روغن بریزید و روی حرارت بگذارید تا داغ شود. سپس به میزان یک نارنگی از مایه شامی بردارید بین دست هایتان گلوله کنید. بعد آنها را صاف کنید و به شکل یا دربیاورید. شامی را در روغن سرخ کنید. یک طرف شامی که سرخ شد، طرف دیگر آن را هم سرخ کنید.
مرحله نهم: شامی ترش را در سس بگذارید و سرو کنید
در آخر، وقتی شامی های ترش آماده شد، آنها را به ترتیب داخل سس غلیظ شده بچینید و به مدت 30 دقیقه صبر کنید تا سس به خورد شامی ترش برود. در 5 دقیقه پایانی، به دلخواه، میزانی آبغوره یا آب نارنج به مایه خورش شامی ترش گیاهی اضافه کنید. طعم سس را بچشید و وقتی به طعم دلخواهتان رسید، شعله را خاموش کنید. شامی ترش را با نان، یا سرو کنید.
شما می توانید انواع چاشنی غذا شامل آبغوره، آبلیمو و انواع برنج ایرانی و خارجی را به روش های خرید حضوری و اینترنتی از فروشگاه های خریداری کنید.
مواد لازم برای تهیه ترشه شامی بدون گوشت
مواد اولیه | میزان مورد نیاز |
لوبیا چیتی یا لوبیا قرمز پخته (یا کنسرو لوبیا) | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
سیب زمینی | 1 عدد میانه |
پیاز | 1 عدد میانه |
آرد نخودچی | 1 قاشق چای خوری (اختکمک) |
نمک، فلفل سیاه و سماق | به میزان دلخواه |
رب گوجه | 1 قاشق غذاخوری |
رب انار | 2 قاشق غذاخوری |
آب جوش | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
آبغوره | 1 قاشق چای خوری |
مدت زمان آماده سازی مواد: 1 ساعت
مدت زمان مورد نیاز پخت ترش شامی بدون گوشت: 30 دقیقه
مراحل طرز تهیه شامی ترش گیاهی با لوبیا قرمز
خورش ترش شامی گیلانی را اگر می خواهید به صورت گیاهی درست کنید، هم می توانید از سویا و هم از لوبیا استفاده کنید. در ادامه مراحل طرز تهیه ترش شامی با لوبیا برای گیاهخواران را دنبال کنید.
مرحله اول: مایه شامی ترش گیاهی را درست کنید
در این روش، لوبیا چیتی یا قرمز را از قبل بپزید تا کاملا نرم شود. می توانید از کنسرو لوبیا هم استفاده کنید. در صورت استفاده از کنسرو، آب یا عصاره آن را بگیرید و فقط لوبیاها را استفاده کنید. سیب زمینی و پیاز را هم رنده کنید و آبشان را بگیرید. سپس لوبیا پخته، سیب زمینی رنده شده، پیاز رنده شده، فلفل، نمک و زردچوبه را در مخلوط کن با هم میکس کنید تا یکدست شوند.
در صورت تمایل کنسرو لوبیا چیتی و انواع حبوبات مثل لوبیا چیتی و لوبیا قرمز را به روش های حضوری و اینترنتی می توانید از فروشگاه های خریداری کنید.
مرحله دوم: سس شامی ترش را درست کنید
اگر مایه شما انسجام کافی نداشت، آرد نخودچی را هم اضافه کنید. مایه شامی ترش را به مدت 1 ساعت در یخچال استراحت دهید. در این فاصله، در یک تابه، میزانی روغن بریزید و روی حرارت بگذارید. وقتی روغن داغ شد، رب گوجه فرنگی را در آن تفت دهید. سپس رب انار و آب جوش را اضافه کنید و اجازه دهید سس شامی غلیظ شود.
مرحله سوم: شامی ترش بدون گوشت را سرخ کنید
بعد از استراحت کردن مایه شامی ترش، آنها را در روغن، مثل دیگر کتلت ها یا شامی ها، سرخ کنید.
مرحله آخر: شامی ترش وگان را سرو کنید
همه شامی ها که سرخ شدند، آنها را در سس شامی ترش بگذارید. به مدت 15 تا 30 دقیقه (بسته به غلظت سس شامی ترش) شامی ها را با سس بپزید. در آخر آبغوره را اضافه کنید و بعد از 5 دقیقه شعله را خاموش کنید. شامی ترش گیاهی شما آماده سرو است. ترشه شامی را با نان یا برنج میل کنید. نوش جان!
فوت و فن های خوشمزه شدن شامی ترش گیاهی و بدون گوشت
سس شامی ترش با چی درست میشه؟
برای تهیه شامی ترش، معمولا از پیاز تفت داده شده در روغن و ادویه، با رب گوجه فرنگی و رب انار یا رب آلوچه، استفاده و به عنوان چاشنی به آن آبغوره، آب نارنج یا آبلیمو افزوده می شود. البته می توانید سس شامی ترش را بنا به سلیقه خود، به روش دلخواه درست کنید.
به جای گوشت در شامی ترش گیاهی چی استفاده کنیم؟
شما می توانید به جای گوشت چرخ کرده مخلوط، از سویا خیسانده و چرخ کرده، لوبیا پخته شده یا کنسرو لوبیا چیتی استفاده کنید.
منبع: افق کوروش