جوراب بازی یکی از بازی های سنتی و معروف کردستان به شمار می رود

به گزارش وبلاگ هیچکس، ایسنا/ براساس آخرین خبر و گزارش های بدست رسیده، جوراب بازی یکی از بازی های سنتی و معروف کردستان به شمار می رود.

جوراب بازی یکی از بازی های سنتی و معروف کردستان به شمار می رود

گوروا بازی یا گوره وی بازی به معنای جوراب بازی است که در میان مردم کردستان بازی محبوبی بشمار می آید. این بازی بیشتر در فصل زمستان و در شبهای طولانی آن انجام می گردد. این بازی تیر سال 1398 در لیست میراث ناملموس کردستان به شماره 2000 به ثبت رسید.

امیر صادقی، مسئول ثبت آثار کردستان درباره شیوه این بازی محبوب گفت: جوراب بازی در کردستان به دو شیوه اجرا می گردد؛ شیوه نخست آن بیشتر در شهرهای سنندج و دهگلان بازی می گردد که در این شیوه شرکت نمایندگان به دو گروه تقسیم می شوند و جوراب های پشمی دست دوز خود را روی زمین یا کرسی به تعداد 10 عدد دو لایه و پهن می نمایند. پس از شیر یا خط کردن، نماینده گروه اول آغاز به بازی می نماید، به این صورت که سکه ای کوچک را در یک دست گرفته و به زیر جوراب ها می برد و در همین حال دست دیگر را روی جوراب میگذارد. این فرد باید هر ده جوراب را به اصطلاح بگرداند و طوری که کسی متوجه نگردد زیر یکی از آنها بگذارد. پس از سرانجام گرداندن، گروه دوم آغاز به مشورت می نماید و باید حدس بزند سکه زیر کدام جوراب است.

قانون بازی به این شکل است که اولین جوراب را که بلند می نمایند گل می نامند. اگر سکه زیر آن باشد 15 امتیاز به نفع گروه رقیب که جوراب را برداشته است ثبت می گردد و بعلاوه دست عوض شده و این بار آنها سکه را می گردانند، اگر سکه زیر گل نباشد این گروه باید جوراب هایی را بردارند که احتمال می دهند سکه زیر آنها نباشد تا این که تنها دو جوراب باقی بماند؛ زیرا اگر دومین جوراب را که بر می دارند سکه زیر آن باشد 15 امتیاز به نفع گروهی که سکه را گردانده است، ثبت می گردد. دومین جوراب برا نامیده می گردد.

بعلاوه اگر در حین برداشتن جوراب ها برای این که به دو جوراب آخر برسند، سکه زیر هر کدام باشد به تعداد جوراب های به جامانده امتیاز برای گرداننده سکه نوشته می گردد، اما اگر به دو جوراب آخر برسند و سکه زیر آن باشد دو امتیاز به نفع گروه رقیب نوشته شده و دست عوض می گردد. معمولا اول بازی سقف امتیاز را معین می نمایند، مثلاً می گویند سه پنجاه (صد و پنجاه) یا دو پنجاه و...

روش دوم بازی بیشتر در شهرهای سقز، بانه، بوکان، مهاباد و...انجام می گردد. این روش در جوراب بازی بسیار متفاوت و پیچیده تر از روش قبلی است. در این روش از جوراب های کاموایی مخصوصی که برای این بازی تهیه می گردد، استفاده می نمایند که هر دست آن در سال 98 نزدیک به یک میلیون و پانصد هزار تومان فروخته میشد. این جوراب ها در پنج جفت با رنگ های متفاوت بافته می گردد و در هنگام چیدن آن روی زمین سعی می نمایند رنگهای مختلف در کنار هم قرار گیرند. شیوه بازی به این صورت است که 10 تا جوراب رنگارنگ را با نخ مخصوص می دوزند و در این روش به جای سکه از مازو (نام بار یک نوع درخت) نوعی تیله چوبی استفاده می گردد. در این روش حربه ها و مهارت های خاصی برای گذاشتن مازو در جوراب ها استفاده می گردد، بگونه ای که تیم حریف گمراه گردد و سخت تر به امتیاز برسد.

امروزه این روش از بازی به صورت مسابقه و در سالن های ورزشی انجام می گردد، به نحوی که در شهر سقز در سال 97 نزدیک به 192 تیم در این بازی شرکت کردند.

منبع: همگردی

به "جوراب بازی یکی از بازی های سنتی و معروف کردستان به شمار می رود" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "جوراب بازی یکی از بازی های سنتی و معروف کردستان به شمار می رود"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید