سوراخ لایه اوزون در قطب جنوب، به بحرانی ترین حالت خود رسید

به گزارش وبلاگ هیچکس، بر اساس گزارش سرویس نظارت بر اتمسفر کوپرنیکوس اتحادیه اروپا (CAMS)، سوراخ لایه ازون بر روی قطب جنوب به بزرگترین و عمیق ترین شکل خود در مقایسه با سال های گذشته رسیده است که نگران کننده به نظر می رسد.

سوراخ لایه اوزون در قطب جنوب، به بحرانی ترین حالت خود رسید

وبلاگ هیچکس| می دانیم که پرتوی فرابنفش فراوری شده توسط تابش خورشید در صورت رسیدن به سطح زمین می تواند موجب سرطان پوست، آب مروارید چشم، آسیب رساندن به سیستم ایمنی بدن و تأثیر منفی بر رشد گیاهان گردد. مولکول های ازون و اکسیژن که در استراتوسفر قراردارند، پرتو های فرابنفش خورشید را جذب می نمایند و مانند یک سپر مانع از ورود این پرتو ها به سطح زمین می شوند. ازون و اکسیژن می تواند 99.9-95٪ پرتو های فرابنفش به ویژه فرابنفش نوع C و B که پرانرژی ترین پرتو های فرابنفش هستند و موجب آسیب زیست شناسی می شوند را جذب کند. نقش نگهبانی ازون به قدری حیاتی است که دانشمندان می گویند زندگی بر روی زمین بدون لایۀ اُزون امکان پذیر نبود.

با این وجود با صنعتی شدن هرچه بیشتر دنیا، و فراوری بی رویه گاز های گلخانه ای، سال هاست که ضخامت لایه اوزون در قطب جنوب بسیار کاسته شده که اصطلاحا به آن سوراخ لایه اوزون میگویند. این امر می تواند حیات گیاهی و جانوری را در سرتاسر کره زمین به خطر جدی بیندازد که تنها مقصر این معضل عظیم، ما انسان ها هستیم.

به گزارش وبلاگ هیچکس، چیزی حدود سه سال پیش، ناسا اعلام نموده بود که طبق آخرین تحقیقات، لایه ازون در حال ترمیم است و تا سال 2060 به طور کامل بسته خواهد شد.

چندی پیش، سرویس نظارت و رصد اتمسفری کوپرنیک اتحادیه اروپا (CAMS) گفت که حفره ای در لایه اوزون و بر فراز قطب شمال، که گمان می رود عظیمترین حفره گزارش شده لایه اوزون تا به امروز باشد، بسته شده است.

بعضی تصور می کردند که حفره لایه اوزون به دلیل محدودیت ها و اجرای قرنطینه در سراسر دنیا و تعطیلی صنایع و کاهش آلودگی ها در اثر شیوع کرونا بسته شده است، اما این فرضیه درست نبود.

گزارش های محققان می گوید، بسته شدن حفره لایه اوزون به دلیل پدیده ای به نام گردباد های قطبی بودن است.

اما حالا با بی توجهی مردم و دولت ها، یکی از بدترین خبر های ممکن برای تمامی مردم دنیا به وقوع پیوست. آنالیز های جدید نشان می دهد سوراخ لایه ازون در امسال به عظیمترین و عمیق ترین حد خود رسیده است، کارشناسان می گویند این آمار نگران نماینده است و تأثیرات شدید تغییرات آب و هوایی را در زمین نشان می دهد.

آی ای اعلام نموده است که، بر اساس گزارش سرویس نظارت بر اتمسفر کوپرنیکوس اتحادیه اروپا (CAMS)، سوراخ لایه ازون بر روی قطب جنوب به عظیمترین و عمیق ترین شکل خود در مقایسه با سال های گذشته رسیده است که نگران نماینده به نظر می رسد.

تشکیل حفره یا سوراخ لایه ازون که برای اولین بار در حدود دهه 1970 مشاهده شد، پدیده ای است که در اثر کاهش ازون در اثر تغییر اقلیم ایجاد می گردد. این پدیده سالیانه بر فراز قطب جنوب رخ می دهد و در ماه های سپتامبر و اکتبر، پس از انتها زمستان در نیم کره جنوبی ظاهر می گردد.

کاهش ازون یا تخلیه ازون به توصیف دو پدیده گفته می گردد که طی آن ها از دهه 1970 میلادی، حجم مولکول ازون در لایه استراتوسفر (لایه ازون) زمین در حدود چهار درصد در هر دهه کاهش یافته است. مهم تر از آن، کاهش استراتوسفر ازون در طول سرزمین های قطبی بود. جزئیات این دو پدیده دارای تفاوت های کمی هستند. اما کاتالیزور هر دو پدیده تخریب ازون توسط اتم های هالوژنی است که منبع اصلی این اتم های هالوژنی دست ساخته های بشری هستند.

محققان هر ساله اندازه آن را به دقت آنالیز می نمایند و می گویند که اندازه سوراخ لایه ازون اکنون به وسعت دو برابر ایالات متحده آمریکا رسیده است.

از آنجا که سال 2019 نسبت به سال 2020 گرمتر بود، سوراخ ازون در سال گذشته به طور قابل توجهی کوچک تر از سال 2020 بود. شرایط آب و هوایی و رویداد های خاص جوی نقش مهمی در رشد سوراخ لایه ازون دارند. همچنین تصور می گردد که سوراخ لایه ازون امسال تحت تأثیر گردباد قطبی (Polar Vortex) قرار گرفته باشد، جایی که درجه حرارت در حدود منفی 112 درجه فارنهایت (منفی 80 درجه سانتی گراد) است.

گردباد قطبی یا تاوه قطبی بسته ای بسیار عظیم از هوای خیلی سرد است که در طول زمستان بر منطقه قطبی سوار است. دو نوع گردباد قطبی در سیاره زمین وجود دارد، یکی در اطراف قطب شمال و دیگری در اطراف قطب جنوب. قطب جنوب سیاره زحل تنها جای منظومه خورشیدی ماست که در آن یک گردباد قطبی گرم روی می دهد.

تاوه قطبی گردش چرخندی با مقیاس سیاره ای، معمولاً متمرکز در منطقه قطبی است که در گستره ای از تروپوسفر میانی تا استراتوسفر قرار می گیرد.

به گفته کارشناسان، سوراخ لایه ازون در شرایط انجماد گردباد قطبی همراه با کلر و برم غیرفعال ایجاد می گردد. این مواد، هنگامی که خورشید پس از زمستانی طولانی طلوع می نماید، در اثر برخورد با نور خورشید از نظر شیمیایی فعال می شوند و لایه ازون را تخلیه می نماید.

وینسنت-هنری پیوچ مدیر CAMS به دنبال انتشار این گزارش هشدار دهنده گفت: تنوع زیادی در وسعت حفره ازون در هر سال وجود دارد. سوراخ لایه ازون در سال 2020 یادآور سوراخ لایه ازون در سال 2018 است که یک سوراخ کاملا عظیم بود و در پانزده سال گذشته یا بیشتر، عظیمترین بود.

وی اضافه نمود: ما قطعا باید به اجرای پروتکل مونترال مبنی بر ممنوعیت انتشار مواد شیمیایی تخریب نماینده لایه ازون ادامه دهیم.

لایه ازون یک لایه محافظ زمین متشکل از ازون است که زمین را در برابر اشعه ماوراء بنفش و تابش کیهانی درست در خارج از استراتوسفر پوشانده است و محافظت می نماید. این لایه به جذب حدود 97 تا 99 درصد از اشعه ماوراء بنفش و تابش کیهانی و عدم رسیدن آن به سطح زمین یاری می نماید.

بدون لایه ازون، نور ماوراء بنفش و تابش کیهانی، سیاره ما را سوزانده و به حیات بر روی زمین آسیب می رساند.

منبع: فرادید

به "سوراخ لایه اوزون در قطب جنوب، به بحرانی ترین حالت خود رسید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "سوراخ لایه اوزون در قطب جنوب، به بحرانی ترین حالت خود رسید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید